مفهوم سازی هوشمندسازی سـازمانی ( مدیریت هوشمند سازمان)
هوشمندسازی سـازمانی ( مدیریت هوشمند) یک سرفصـل و موضـوع جدیـد و مهـم در زمینه رفتار سازمانی و دانش بهبود سازمان مـی باشـد کـه باید توسط پژوهشگران به صورت تجربی موردبررسـی قـرار گیرد.
ایده و مفهـوم هوشمندسازی سـازمانی مهـم اسـت؛ چراکـه پارادایم های جزئی دیگـری همچـون یـادگیری سـازمانی و مدیریت دانش را در برمی گیرد. دانش در سازمان اصولاً هم از داخل و هم از بیرون سازمان تولید می گردد. اگرچـه بـه نظر میرسد که بسیاری از دانشهای سازمانی از ارزیابی ها و مشــاهدات بعــد خــارجی ســازمان نشــات گرفتــه اســت، سازمانها باید خود فی النفسه از طریق تجربیـات داخلـی،
تفتیش و پیمایش و واکاوی در این منابع داخلـی دانـش و تبدیل و تغییر این دانش به دانش صریح و از شرکت هـایی که می توانند از این دانـشمجـدداً اسـتفاده کننـد، اقـدام کنند.
یادگیری، عامل کلیـدی موردنیـاز سـازمانی اسـت
اگر می خواهید در دنیای جدیـد اقتصـادی پابرجـا بمانـد. پیتـر سنگه معتقد است که تنها منبع مزیـت رقـابتی پایـدار در بلندمدت برای سازمان ها، یادگیری سریع تر نسبت به رقبـا است و چنانچه سازمان بـه ایـن امـر نائـل گـردد، از سـایر سازمان های رقیب اثربخش تر و کاراتر خواهد شد.
یادگیری از دیدگاه سـازمانی زمـانی اتفـاق مـیافتـد کـه اطلاعـات، جمع آوری و بـهمنظـور تولیـد و گسـترش حقـایق جدیـد، تجزیه وتحلیل شوند، دیدگاه جدیدی را خلق کـرده و آن را از طریق ارتباط، تدریس و گفتگو و تعامل به تمام سـطوح سازمانی منتقل کند. و به عبـارتی، یـادگیری سـازمانی بـه چگونگی وقوع یادگیری یا عنصـر دانـش در یـک سـازمان می پردازد.
نظریه یادگیری سازمانی از جمله رهیافـت هـای سیستمی و اقتضـایی بـه مـدیریت محسـوب مـی گـردد و سازمان را به مثابـه یـک ”سیسـتم بـاز صـاحب اندیشـه و زنده” در نظر می گیرد. با تأکید بر این نکته که سازمان هـا نیز مانند ذهن انسان ها برای تطبیـق بـا شـرایط محیطـی متحول، متکی به دریافت بازخورند؛ سازمانها درست مانند انسان ها از تجربـه درس مـی گیرنـد و درگیر فراگردهای ذهنـی پیچیـده ای ماننـد ”پـیش بینـی، شناسایی، تعریف، طراحی و حل مسئله” می شوند. دو نفـر از نظریه پردازان سازمان بر این باورنـد کـه ”در بسـیاری از سازمان ها، برخی از حالات یادگیری سازمانی، به طور منظم ایجــاد مــیشــوند”؛
نظیــر ســه فراگــرد متــداول یــادگیری سازمانی که عبارت اند از:
فعالیتهای بهبود و توسعه منـابع انسانی؛ فعالیت های برنامه ریزی راهبردی؛ و بـه کـارگیری و تســلط بــر فنــاوریهــای جدیــد در ســازمان. بــههرحــال، سازمانها معمولاً همه استعداد و توان یادگیری خود را بـه کار نمی گیرند. حاصل یادگیری سـازمان، پـیش از حاصـل یادگیری انفرادی مجموعه اجزای آن اسـت؛
یعنـی حاصـل یادگیری کل سـازمان، از جمـع یـادگیری هـای انفـرادی و مجــزای بخــشهــای تشــکیلدهنــده آن بیشــتر اســت. یادگیری های منفرد حاصل از آموزش و توسعه مهارت های نیروی انسانی، فراهم آوردن پایگاه های علمی، و آشنایی بـا نظریه ها و چارچوب های جدید، فقط هنگامی به یـادگیری ســازمانی منجــر مــیشــود کــه بــر اقــدامهــای مــدیریتی، خطمشیها و راهبردهای طراحی سازمانی اثر بگذارد.
دقیقاً به همان اندازه که هوشمندسازی کـودك در زمـان پیـاژه بسیار مهم بود؛ استعاره هایی که ایده های هوشمندسازی جمعـی را قابل کاربرد در سازمان مینماید مهم خواهند بود. بررسـی ساختارهای نامطلوب و فرآیندهای جمعی، تنهـا بخشـی از نیاز به توسعه هوشمندسازی سـازمانی ( مدیریت هوشمند) را تشکیل مـیدهنـد. تمرکـز اصلی مفهوم هوشمندسازی سـازمانی ( مدیریت هوشمند) بر دانش می باشد اما حـوزه ای فراتر از آن را نیز در برمی گیرد. به طور خاصی درك ماهیت هوشمندسازی سـازمانی ( مدیریت هوشمند) سـازمان هـا را در زمینـه رهبـری و تحـول سازمان قادر به ارزیابی توان سازمان در بقای خود و توسعه در محــیط پیرامــونش و طراحــی و پیــاده ســازی مــؤثرتر مداخلات سازمانی در راستای اهداف سازمان میسازد.
هوشمندسازی (مدیریت هوشمند) عبارت است:
از توانایی یادگیری و بـه کـار بـردن آنچه یاد گرفته شده، در سازگاری با اوضـاعواحـوال تـازه و حل مسائل و مشکلات تازه. مجموعـه اسـتعدادهایی اسـت که با آن ها شناخت پیدا میکنـیم، شـناخته هـا را بـه یـاد می سـپاریم و عناصـر تشـکیل دهنـده فرهنـگ را بـه کـار می بریم تا مسائل زندگی روزانه را حل کنـیم و بـا محـیط ثابت و محیط در حال تغییر سـازگار شـویم، هوشمندسازی گفتـه می شـود. هوشمندسازی سـازمانی ( مدیریت هوشمند) ترکیبـی از تمـام مهـارت هـای موردنیاز و استفاده شـده توسـط سـازمان مـیباشـد. ایـن مهارت ها هستند که به تغییرات منتهی می شوند، در عمـل و عکس العمل سریع می شوند، انعطاف پذیر و راحت بودن را شامل میشوند، قادر به استفاده از تخیل میباشند.
مهارت های هوشمندسازی (مدیریت هوشمند)
استفاده از مهارت های ذکر شده نیاز به ساختار مناسب و عملکرد سازمان، مدیریت مؤثر و استفاده از منابع انسانی، عوامــل عــاطفی، تکنولــوژی، دانــش و یــادگیری و توانــایی سازمان را در پی دارد.
لازم به ذکر است که گاهـاً مفهـوم هوشمندسازی سـازمانی ( مدیریت هوشمند) بـا مفهوم هوشمندسازیـ مندی کسـب وکـار١ (تجـاری) یکسـان تلقـی می شود؛ درحالی که به اجمال این دو مفهوم یکـی نبـوده و هر کدام چارچوب و کاربرد خـاص خـود را دارد.
جهت هوشمندسازی سازمان خود، کافیست با ما در ارتباط باشید لینک زیر کلیک نمایید:
گروه پایش و مدیریت هوشمند هوشان