داشبورد مدیریتی چیست و چه کاربرد هایی دارد؟
احتمالا همه ما داشبورد اتومبیل که در جلوی چشم راننده قرار دارد را دیده ایم این داشبورد، سرعت، دمای موتور، میزان بنزین، بعد از خراب شدن هر بخش از ماشین، آن را بهصورت خطای چک یا همان آلارم، اطلاع میدهد. تصور کنید ماشین دارای چنین داشبوردی نبود چه اتفاقی میافتد بله احتمالاً وقتی در خیابان حرکت میکردید مدام ماشینهای را میدید که یا بنزین تمام کردهاند و یا بهشدت دچار آسیب شده است و بسیاری از مشکلات دیگر.
بله درست متوجه شدید داشبورد مدیریتی نیز دقیقاً مانند داشبورد اتومبیل، همین کار را برای سازمان انجام میدهد که در ادامه راجع به داشبورد مدیریتی سازمان و کسب و کار صحبت خواهیم کرد.
داشبورد مدیریتی چیست؟
سیستم هوش تجاری معمولاً دارای ۵ مؤلفه گردآوری داده، انبار داده، تحلیل داده، انتشار داده و داشبورد مدیریتی میباشد عملاً داشبورد مدیریتی خروجی یک سیستم هوش تجاری است.
در واقع داشبورد مدیریتی از وضعیت گذشته و حال سازمان یک نمایش گرافیکی قابل فهم و سریع ارائه میدهد. شما میتوانید بهصورت یکپارچه همه اطلاعات سازمان را که حتی میتواند هزاران صفحه بشود را فقط در یک صفحه مشاهده نمایید.
شما با استفاده از داشبورد مدیریت میتوانید حجم زیادی از اطلاعات را با یک نگاه در اختیار خود بگیرید. مدیران سازمان بهوسیله این اطلاعات، ضمن مشاهده نمای کلی سازمان میتوانند قبل از وقوع بحرانهای خطرناک، آنها را شناسایی کرده و از فرصتهای محیطی نهایت استفاده را ببرید.
انواع داشبورد مدیریتی چیست
داشبوردهای مدیریتی را از لحاظ کارکرد به سه دسته تقسیم میکنند:
داشبوردهای راهبردی و استراتژیک، داشبوردهای تحلیلی و داشبوردهای عملیاتی
داشبوردهای راهبردی که معمولاً برای مدیران سطح عالی و مدیران ارشد سازمان استفاده میشود و یک دید کلی به مدیران
میدهد. داشبوردهای تحلیلی که بیشتر به مقایسه، تحلیل و بررسی اوضاع در زمانهای مختلف میپردازد و دارای شاخصهای جزئیتر و دقیقتری میباشد. این داشبوردها نیز برای پشتیبانی از تصمیمات مدیران سازمان استفاده میشود.
داشبوردهای عملیاتی بیشتر به کارکردهای حیاتی سازمان و رویدادهای جاری سازمان میپردازد. این داشبوردها بهصورت پیوسته و لحظهای تغییرات را نشان داده و کمی متفاوت از نوع اول و دوم ساخته میشوند.
قابلیتهای داشبورد مدیریتی هوشان چیست؟
قابلیت سفارشی سازی و شخصی سازی
شما بهعنوان کاربران داشبورد مدیریتی میتوانید با توجه به سطح نیاز شما به اطلاعات، به ان به راحتترین شکل ممکن دسترسی داشته باشید.
کشیدن و رها کردن
کشیدن و رها کردن یکی از قابلیتهای بصری داشبورد مدیریتی است که این کار استفاده از این سامانه را برای همه، با هر سطح مهارتی ممکن میسازد.
پیاده سازی سریع و آسان بر روی سرورهای داخلی سازمان شما
سیستمهای داشبورد مدیریتی هوشان با سرعت بر روی سرور داخلی شما در بستر اینترنت چه در بستر اینترانت سطح داخلی قابل نصب میباشد.
دسترسی همزمان به منابع اطلاعاتی مختلف
داشبوردهای مدیریتی هوشان قابلیت استفاده از منابع مختلف داخلی و خارجی سازمان را برای شما میسر میکند.
شاخصهای داشبورد مدیریتی چگونه انتخاب میشوند؟
یکی از اصلیترین و مهمترین، بخشهای طراحی داشبورد مدیریتی وجود شاخصهای کلیدی میباشد انتخاب شاخصهای کلیدی عملکرد نیازمند تخصص و دانش، آشنایی کامل با وضعیت سازمان و اسناد بالادستی آن سازمان میباشد.
باید شاخصهای کلیدی را انتخاب کرد که عملکرد کل سیستم به آنها وابسته است و عملاً قابل اندازه گیری با خطای کم باشد.
تعداد شاخصهای کلیدی عملکرد نباید زیاد باشد چرا که هر چه تعداد بیشتر بشود کار تفسیر و تحلیل دادهها دچار خلل خواهد شد.
بیشتر بدانید:دانلود نمونه فایلهای داشبورد مدیریتی در اکسل
برخی از مزایای داشبورد مدیریتی هوشان چیست؟
صرفه جویی در زمان
شما با در اختیار داشتن داشبورد مدیریتی میتوانید حجم انبوهی از دادهها را در سریعترین زمان ممکن در دسترس داشته باشید.
ارزیابی عملکرد کارکنان و ارزیابی عملکرد واحدها
طبق بررسی و تحقیقات علمی، شاخصهای کلیدی عملکرد و وجود داشبوردهای مدیریتی، نقش بسیار مؤثر در ارزیابی عملکرد فردی و سازمانی و هدایت کارکنان به سمت اهداف راهبردی سازمان، خواهد داشت.
افزایش سود و بهرهوری
وجود داشبورد مدیریتی بخشهای مختلف سازمان را به سمت اهداف استراتژیک سازمان، هدایت کرده و از هدر رفت منابع جلوگیری خواهد کرد. در نتیجه افزایش بهرهوری کسب و کار به ارمغان خواهد آمد.
بیشتر بدانید: ساخت داشبورد منابع انسانی و نمونه داشبورد منابع انسانی
بیشتر بدانید:ساخت داشبورد مالی – نمونه داشبورد مالی
بهترین شیوههای طراحی داشبوردهای مدیریتی
زمانی میتوانیم ادعا کنیم که یک داشبورد مدیریتی، خوب طراحی شده است که بتواند فهم سریع و روشنی از دادهها را برای ما ایجاد نماید بهطور کلی برای طراحی یک داشبورد مدیریتی، اقدامات زیر لازم است؛
استفاده از نظر همه متخصصان و خبرگان درون سازمان در فرایند طراحی داشبورد
شناسایی دقیق شاخصهای کلیدی عملکرد که کارکنان به آنها نیاز دارند
امکان شخصی سازی داشبوردها در بخشهای مختلف کسب و کار
بهروز رسانی خودکار و هوشمند داده ها در داشبوردهای مدیریتی
عدم زیاده روی در نمایش اطلاعات در داشبوردهای مدیریتی
داشتن ویجت مناسب جهت نمایش داده ها
بیشتر بدانید: نحوه ایجاد داشبورد در اکسل به همراه نمونه عملی + الگوی رایگان داشبورد اکسل