هوش تجاری چیست و چگونه باعث رونق کسب و کار میشود؟
هر سازمان و یا کسب و کاری برای اطلاع از وضعیت عملکرد خود نیازمند اطلاعات دقیقی است تا با یک نگاه جامع بتواند مسیر آینده خود را هدف گذاری نماید. برای دستیابی به اطلاعات باید بتوانیم دادههای مختلف را از پایگاههای داده درونی و بیرونی و محیطی گردآوری کرده و در نهایت تحلیل نماییم. هوش تجاری یا بی آی بهراحتی این کار را میتواند انجام دهد اما سؤال اینجاست سیستم هوش تجاری چیست و چه کاربردی برای سازمانها دارد.
هوش تجاری چیست؟
هوش تجاری به دانشی گفته میشود که میتواند اطلاعات را منابع مختلف کرده و در نهایت تجزیه و تحلیل نماید. ما به کمک هوش تجاری میتوانیم خروجی کسب و کارمان را مشاهده کرده و با چشمان باز حرکت کنیم.
به عبارت دیگر هوش تجاری برای یک سازمان یا کسب و کار همانند یک مشاور هوشمند عمل مینماید و به کمک اعداد و ارقام واقعی در گذشته و حال، آینده ما را تضمین مینماید.
فرایند انجام هوش تجاری
دارای چند مرحله است که از گردآوری داده، پاکسازی داده، تحلیل داده و نهایتاً خروجی هوش تجاری بهصورت داشبورد مدیریتی عرضه میشود.
تاریخچه هوش تجاری چیست
هوش تجاری با اختراع رایانه عملاً در حال انجام بوده است هرچند رایانههای آن زمان هوشمند نبودند اما همین رایانهها هم در تجزیه و تحلیل دادهها کمک میکردند. مفهوم هوش تجاری در منابع علمی شاید اولین بار در سال ۱۹۸۹ توسط درسنر مطرح و تعریف شد درباره هوش تجاری یکی از مهمترین ابزارهای سازمانها میباشد که میتواند مدیران سازمان یک دید واقعی و برخط را بدهد.
ابزارهای مورد استفاده در سامانه هوش تجاری چیست؟
امروزه با پیشرفت تکنولوژی نرم افزارهای مختلف بسیاری از امور بهراحتی قابل انجام میباشد و با توجه به اهمیت موضوع هوش تجاری شرکتهای متعددی اقدام به طراحی ابزارهای کردهاند غالباً این ابزارها بر پایه OLAP توسعه داده شده است. ازجمله شرکتهایی که موضوع هوش تجاری پرداختهاند میتوان شرکت مایکروسافت و شرکت اوراکل بهعنوان پیشروترین شرکتهای این حوزه نام برد.
پیاده سازی سیستم هوش تجاری چگونه است؟
پیاده سازی سیستم هوش تجاری محدودیت خاصی وجود ندارد اما نکاتی در این راستا وجود دارد بهعنوان نمونه سازمانهایی که سیستم erp داشته باشند پیاده سازی هوش تجاری دران سازمانها راحتتر و سریعتر خواهد بود اما خیلی از سازمانها هم هستند بهعنوان مثال از سامانه یا نرم افزار خاصی استفاده نمیکنند و معمولاً از اکسل برای انجام امورات خود استفاده میکنند حتی چنین سازمانهایی نیز میتوانند از سیستم هوش تجاری برای جمع آوری داده و ارائه نتایج استفاده کنند.
برای پیاده سازی هوش تجاری، باید دقت کرد یک سیستم هوش تجاری دارای دو بعد فنی و غیر فنی میباشد.
هم در بعد فنی و هم در بعد غیر فنی نکات حساس فراوانی وجود داردکه اگر پیاده ساز تجربه و دانش لازم را نداشته باشد مطمئناً پروژه هوش تجاری شکست خواهد خورد. بهعنوان مثال در بعد فنی نکات حساسی واکشی داده طراحی انبار داده، ETL و تحلیل داده وجود دارد که ضعف در هر کدام از این موارد میتواند باعث اخلال در عملکرد کل سیستم شود همچنین در بعد غیر فنی نیز نقشه راه، تفکر پشت سیستم بسیار در خروجی گرفتن از سیستم هوش تجاری مهم میباشد.
تیم پیاده سازی هوش تجاری هوشان
با دارا بودن تیم فنی متخصص و تیم مدیریتی باتجربه، این اطمینان را میدهد که یک سیستم هوش تجاری مطمئن با کمترین هزینه را برای شما طراحی و اجرا نماید.
در این مسیر ما با بررسی دقیق دیتابیسها و سامانههای سازمان به بررسی وضعیت موجود پایگاههای ذخیره سازی داده در سازمان میپردازیم و پس از تعامل مؤثر با سازمان مربوطه طراحی و پیاده سازی کامل سیستم هوش تجاری را شروع میکنیم.
مزایای سیستم هوش تجاری چیست
کاهش هزینه
سیستم هوش تجاری میتواند با ایجاد هوشمند سازی سازمانی بسیاری از موازی کاریهای سازمان را از بین برده و در نهایت منجر به کاهش هزینه سازمان شود.
گزارش دهی برخط و سیستماتیک
یک مدیر در طول فعالیت خود نیازمند تصمیم گیریهای مختلف است تا جایی که مدیریت را با تصمیم گیری مترادف میگیرند. حال از آنجایی که یک نفر نمیتواند در همه حوزهها تسلط داشته باشد و شرایط محیط نیز مدام در حال تغییر و تحول است سیستم هوش تجاری میتواند با ارائه گزارش منظم و برخط مدیران سازمان را، راهنمایی و هدایت نمایند و در این مسیر، مدیر با اطمینان بیشتری میتواند تصمیم بگیرد.
افزایش بهرهوری
میتوان گفت چه یکی از مؤثرترین ثمرات هوش تجاری افزایش بهرهوری و ارتقای عملکرد در سازمان میباشد که میتوان گفت هوش تجاری همانند دو چشم بینا عمل میکندو عملاً نداشتن سیستم هوش تجاری به تعبیری رانندگی با چشمان بسته است.
شناسایی روندهای نوظهور
شناسایی مشکلات سازمان بهصورت لحظهای
بهبود تصمیم گیری و پشتیبانی از تصمیم گیری مدیرانایجاد برتری رقابت نسبت به دیگران
نمونههایی از کاربردهای هوش تجاری
با دارا بودن یک سیستم هوش تجاری سازمانی ما میتوانیم بهراحتی بر عملکرد واحدهای مختلف نظارت دقیق و هوشمندانه همچنین در تصمیم گیریها و برنامه ریزیهای استراتژیک بهعنوان یک مشاوره هوشمند برای ما عمل خواهد کرد. هم چنین سیستم هوش تجاری به ما کمک میکند تا ارزیابی دقیقی از فرایندهای جاری سازمان داشته و بهصورت روزانه برخط بتوانیم این فرایندها را مینماییم. سیستم هوش تجاری در صنایع مختلف استفاده میشود بهعنوان مثال شرکتهای مالی و بیمهها آن برای تحلیل ریسک بازار و افراد استفاده میکنند شرکتهای هواپیمایی و هتلهای زنجیرهای از هوش تجاری برای رزرو اتاقهای خود تعیین قیمت اتاقها و برنامه ریزی کارکنان استفاده میکنند حتی در سازمانهای بهداشت و درمان از هوش تجاری برای تشخیص بیماریها و سایر خدمات پزشکی استفاده میکنند. همچنین در دانشگاهها، سیستمهای مدارس سازمانهای دولتی و شرکتهای خصوصی از سیستم هوش تجاری برای نظارت دقیق بر عملکرد افراد و واحدهای زیر مجموعه استفاده میشود.
بیشتر بدانید:داشبورد هوش تجاری و انواع داشبوردهای هوش تجاری
چارچوب معماری هوش تجاری در کسب و کارهای مدرن
معماری هوش تجاری
وسایل مختلفی تشکیل شده است که رمان چارچوب عمومی معماری هوش تجاری را شکل زیر فهرست کرد:
جمع آوری داده
یکپارچه سازی داده
تحلیل داده
توزیع داده
انتشار داده
سامانه هوش تجاری هوشان
سیستم هوش تجاری هوشان
در واقع سامانه هوشمند تحلیلی است که به مدیران برای گرفتن راهبردی و آینده نگرانه کمک مینماید. خروجی سیستم هوش تجاری هوشان دارای جداول، اعداد، متون و نمودارهای مختلف است. که با دقت در عوامل بصری، مدیران را بهراحتی هدایت مینماید. سیستم هوش تجاری هوشان صرفاً یک نرم افزار یا سامانه نیست بلکه مجموعه کاملاً هوشمند بوده که میتواند با دارا بودن قدرت هوش مصنوعی، عملاً مشاور هوشمند و یا حتی یک مدیر هوشمند برای سازمان باشد.
به عبارت دیگر سامانه هوش تجاری هوشان مجموعهای از ابزارها، برنامههای کاربردی و روشهای تحلیلی است که با جمع آوری داده از منابع درون و بیرون سازمان، و تحلیل آن با کمک هوش مصنوعی، یک گزارش و داشبورد مدیریتی هوشمند را ارائه مینماید
برخی از بارزترین قابلیتهای سامانه هوش تجاری هوشان
جمع آوری و یکپارچه سازی دادههای انبوه
طراحی و پیاده سازی انبار داده
طراحی مکعب داده و محیطهای تحلیلی
طراحی و اجرای هوشمند ETL
تحلیل داده برخط و هوشمند
ارائه انواع داشبوردهای مدیریتی در سطوح با دسترسیهای قابل تعریف
پیاده سازی و اجرای سریع پروژه تجاری با کمترین ریسک ممکن
اعمال تکنیک های بهرهوری در سازمان
امکان اتصال به انواع منابع داده و دیتابیسهای مختلف
ارائه گزارشهای تحلیلی و مدیریتی پیشرفته
بیشتر بدانید: هوش تجاری (BI) – مراحل هوش تجاری-مزایا BI- نرم افزار BI