مقدمه ای بر هوشمندسازی سازمانی
امروزه در قرن بیست ویـک، تنهـا عامـل مهـم در موفقیـت سازمان ها، کارآمد بودن آن ها نیست، بلکه چگونه هوشمند بودن آنان است و این ایده که شکست سازمانها بـه دلیـل خطای انسانی است، واقعیت ندارد، بلکه مشکل اصلی ایـن است که سازمانها هوشمند نیسـتند. بـر ایـن اسـاس، در آینده جوامعی انتظار توسعه و پیشرفت خواهند داشت کـه سهم بیشتری از دانش و هوشمندسازی را به خود اختصاص دهنـد، نه سهم بیشتری از منابع طبیعی را. توجـه بـه ایـن مهـم، هوشمندسازی را تبدیل به پیشـوند بسـیاری از مفـاهیم مـدیریتی نموده و نگاه سازمان ها و متفکران سازمانی، بر رویکردهای نوینی از مقولهی هوشمندسازی، متمرکز گردیده است.
تحقیـق پیرامــون هوشمندسازی
بــهعنـوان مفهــومی جــذاب و شگفت، به جز روانشناسـی ادراکـی و فـردی در بسـیاری از رشتههای دیگر نیـز موردتوجـه قرارگرفتـه اسـت. یکـی از رشتههـایی که به این موضوع پرداخته و علاقـه فراینده ای بـه آن دارد، ادبیـات مـرتبط بـا توسـعه سازمان و مدیریت است. باوجود توجهات بسـیار زیـاد، ایـن مفهـوم کماکــان در دانـش توسعه سازمانی مـبهم میباشد. فقـدان تئـوری واحد هوشمندسازی، بـه واسـطه دیـدگاه هـا و ایـده هـای متعـدد و چندپاره محققان در این زمینـه مطالعـاتی، بـر ابهـام ایـن مفهوم صحه می گذارد.
هوشمندسازی سازمانی چیست؟
مجموعـهای از توانـاییهـای شناختی است که به ما امکان میدهد تا نسبت بـه جهـان اطراف آگاهی پیـدا کنیم و یاد بگیریم کـه مسـائل را حـل کنیم. بـه عبـارت روشن تر، هوشمندسازی یـک ظرفیـت شناختی است که امکان کسب دانش، یـادگیری و چگــونگی حــل مسئله و مشـکلات را فراهم میکند.
در دنیای انسانی و در حیات پرتلاطم بشری همان گونه که انسانهایی موفق و کارا خواهند بود کـه دارای هوش سرشار و بهره مند از درجه هوش بالا باشند، بیتردید ایـن انسان ها با بهـره گیـری از هوشمندسازی خـدادادی خـود خواهنـد توانست بر مسائل ومشکلات زندگی خود فائق آیند. قطعـاً در دنیای سازمانی نیز وضـع بـه همـان گونـه خواهـد بـود، بخصوص اینکه در عصر حاضر هرچه زمان به جلوتر میرود با توجـه بـه پیشـرفت علـوم و فنـون و پیـدایش نیازهـا و چالشهای جدید، سازمانها نیز پیچیده تر و اداره آنها نیز مشکلتر میشود.
بیشتر بدانید: درمقاله دیگری انـواع هوشمندسازی در ســازمانهــا را مطرح می کنیم:
پیشگفتار هوشمندسازی سازمانی
هوشمندسازی سـازمانی معیـار کمـی بـرای کارآمـدی سـازمان در انتشار اطلاعات، تصمیمگیری و اجرا میباشـد. سـازمان هـا برای حفظ حیات و کارکرد خود نیازمند کارکنان هوشمندسازیمند میباشند تا بتوانند به نحو اثربخش تـری بـه وظـایف خـود عمل کنند. هوشمندسازی سازمانی ترکیبی از دانش، مهارت ها، هم در مورد داراییهای ملموس و هم غیرملموس میباشد کـه سازمان ها میتوانند آن را بـرای رسـیدن بـه اهـداف خـود گسترش دهند. هوشمندسازی سازمانی یکی از پیامدهای اجتماعی و گروهی و به عنوان کارکردی از یک گروه از افراد است. در سازمان های پیچیـده جدیـد، سـازمان هوشمند ناشـی از فعالیت عقلایی انسان و هوشمندسازی سازمانی است. بـدون شـک مدیران سـازمان هـا راهـی جـز افـزایش فعالیـت و بهبـود عملکرد بدون استفاده از این دو جریان هوشمندساز را ندارنـد. توسعه شتاب در دانـش و صـنعت در جهـان، بـه افـزایش تواناییهای نیروی انسانی برای یک سازمان در تطبیـق بـا این تغییرات نیاز دارد.
مدیران هوشمند
در دنیای پیچیـده کنـونی، مـدیران سازمان به منظور دستیابی به اهداف و برنامـه هـای خـود و همچنین رشد و بقاء در محیط مـتلاطم امـروزی، نیازمنـد ویژگیهای خاصی میباشند کـه هوشمندسازی سـازمانی یکـی از مؤلفه هایی است،که مدیران عصر حاضر بایستی دارا باشـند تا با کسب دانش عمیق نسبت بـه همـه عوامـل محیطـی، باعث هوشمندسازی سازمان باشند و در نتیجه آن، بهتر بتواند سازمان تحت هدایت خود را در دنیـای مـتلاطم و رقـابتی مدیریت کنند.
موضوع هوشمندسازی سازمانی به این دلیـل کـه دسـتیابی بـه دانایی را در سازمان افزایش داده و باعـث پیـدایش مزیـت رقابتی در آن ها گردیده، میتواند سازمان ها را بیش ازپـیش در خصوص پرداختن به مقولـهی سـازمان هـای بـاهوش و بررسی رابطهی هوشمندسازی سازمانی با متغیرها و عوامل درون و برون سازمانی یاری کند. بهـره گیـری از هوشمندسازی سـازمانی و توجه بـه فرآینـد یـادگیری در سـازمان ایـن امکـان را بـه سازمان ها میدهد تا بـا بـهکـارگیری اطلاعـات موجـود از مزایای رقابتی و پیشرو بودن بهرهبرداری نمایند.
فواید هوشمندسازی سازمان
هم چنین در خصوص سازمان های هوشمندسازیمند اعتقـاد بـر این است که سازمانی که از هوشمندسازی سازمانی بهینه برخوردار اســت از چهــار توانــایی درك صــحیح از شــرایط پیچیــده سازمانی و عملکرد مؤثر، توانایی تفسیر نشانههـای موجـود در محیط و عملکـرد بـر اسـاس آن هـا، توانـایی توسـعه و به کارگیری دانش مربوط به فعالیت های اجرایـی و توانـایی انعکــاس تجــارب گذشــته و یــادگیری از آنهــا برخــوردار میباشد. در ایـن راسـتا سـازمانی کـه از هوشمندسازی سـازمانی نامطلوب برخـوردار باشـد مـواردی ماننـد عـدم آگـاهی از تغییرات محیطی، عملکرد کند در پاسخگویی بـه مسـائل، اصرار بر سیاست ها و تصـمیم گیـریهـای ناکارآمـد، عـدم به کارگیری تجربی ناکامیهای گذشته، ظرفیت تهدید شده در نوآوری و عدم تمرکز کافی بر ارتباطات و عملکرد در آن سازمان به وفور قابل مشاهده است.
اهمیت هوشمندسازی سـازمانی در کسب وکار
از این امر ناشی میشـود کـه هوشمندسازی فـردی به تنهایی توانایی فائق آمدن بر مسائل پیش رو را ندارد؛ لذا برای غلبه بر مشکلات، نیاز به ایجاد هوشمندسازی جمعی در درون سازمان به عنوان یک ضرورت اهمیت پیدا مینماید.
ارتقـاء هوشمندسازی سازمانی یکی از الزامـات غیرقابـلانکـار بـرای اغلـب سازمان هاست تا بتوانند از طریق کسـب و تجزیـه وتحلیـل اطلاعات، و همین طور افزایش دانـش و ایجـاد آگـاهی، بـر قابلیت های خود بیفزایند. افزایش هوشمندسازی سـازمانی موجـب میگردد سازمان ها اطلاعات محیط اطراف خود را سریع تـر با دقت بیشتری تجزیه وتحلیل کرده و نتایج حاصل را بـه طریق سـودمند ذخیـره و در مواقـع مقتضـی در دسـترس تصمیم گیرندگان قرار دهند. این امر جریان تبادل اطلاعات دانش را در بستر سازمان تسریع کرده و اثربخشی فرایند تفکّر و تصمیم گیری جمعی را به نحـو چشـمگیری بهبـود میبخشد.
لذا گروه متعهد و متخصص پایش و مدیریت هوشمند هوشان در کنار تمام سازمان های ایرانی، قرارگرفته تا بتوانیم در عصرجدید، سازمان های هوشمند و بالطبع کارکنان راضی تری داشته باشیم و روز به روز بر پیشرفت خود و جامعه مان گام مثبتی برداریم.
جهت ارتباط با ما کافیست بر روی لینک زیر کلیک نمایید:
گروه پایش و مدیریت هوشمند هوشان